Kitekintő 2024. febr. 6.

1. A Magyar Kurír híradásában olvashatjuk, hogy a Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás és az Országos Lelkipásztori Intézet szervezésében a megváltás témájának katolikus értelmezéséről tartottak tanulmányi napot február 3-án Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben Erdő Péter bíboros, prímás részvételével és előadásával. A teljes beszámoló az alábbi linken olvasható:
    Isten tervei mérhetetlenül felülmúlják az ember kategóriáit
  2. Az Őrtüzek Imádság Háza február 4-től március 30-ig 8 hetes imát indít a keresztény magyar egyházért, a teljes eklézsiáért. (A magyar keresztény egyháznak szüksége van mindenkinek az imájára.) Azokat a területeket próbálták meg összegyűjteni, ahol az egyház és a hit elleni szellemi-ideológiai harc folyt és folyik a hívő kereszténység ellen. Az imaszándékok részleteit az Őrtüzek Imádság Háza honlapján olvashatjuk, ahol e-mail-címmel regisztrálni is lehet. A regisztrált e-mail-címre az aktuális heti imaszándékot megküldik:
    Az első hét imaszándéka február 4-től 10ig
  3. A 777 weblapon olvashatunk (illetve hallgathatunk) egy olyan dalt, amelyben az Isten dicsérete és a szerelem összeér. „Sok mindent kérhetnék Istentől, de ma este nem kérek mást, csak, hogy foghassam kezed egy életen át” – énekli Dobner Illés és Évi a szerelem és vágyakozás szépségét a Minden Naplementét számban. Ritkán hallhatunk olyan dicsőítő dalokat, melyek nem az Atya iránti, hanem egy férfi és egy nő közti szerelmet éneklik meg, és így dicsérik a Teremtőt.
    Dal, amelyben az Isten dicsérete és a szerelem összeér
  4. A Vatican News tudósításában olvashatjuk, hogy február 3-án, szombaton tették közzé a Hittani Dikasztérium „Gestis verbisque” kezdetű jegyzékét. A jegyzék leszögezi, hogy az egyes szentségek lényeges rítusában rögzített szavak és formák nem változtathatók meg, mert ebben az esetben a szentség nem jön létre. Részletek:
    A szentségek érvényességéhez azok formája és anyaga nem változtatható
  5. A Vasárnap weblap Pengető rovatában olvashatunk (és meg is hallgathatunk) egy érzelmes dalt, amellyel a magát kereszténynek valló rapper, előadó Tibes jelentkezett. Ezúttal az ifj. Balogh Ferenc által létrehozott Hidden Kingdom nevű formációval társulva alkották meg a „Ki volt Ő?” című szerzeményt. A dal rámutat arra a tényre, hogy Jézus több mint egy kép a falon, több mint egy történelmi személy vagy filozófus és több mint egy aranyos csecsemő karácsonykor. Ő végérvényesen az emberiség Megváltója, akivel személyes kapcsolatban lehetünk ma is.
    Ki volt Ő?