Kitekintő 2024. febr. 13.

Hazánkban 2024-ben tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, amely szerint több mint 50 településen közel 200 programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család értékeire. Részletek megtudhatók a rendezvények hivatalos honlapján:
Házasság Hete

Az idei nagyböjtben ismét hív a magyar jezsuiták lelkigyakorlatos központja, a dobogókői Manréza, hogy imádkozzunk minden nap személyesen és mégis együtt. A személyes imát szentírási igék, napi elmélkedések, képek és zenék segítik. A lelkigyakorlat közösségben is végezhető. Erre heti (akár online) közös imádság és megosztás révén nyílik lehetőség.
Az idei nagyböjti online lelkigyakorlat mottója: „Megújult tekintettel”.

A Magyar Kurír-ban olvashatjuk, hogy a Vatikáni Sajtószolgálat február 10-én adta hírül, hogy „A Szentatya igen tisztelt Karikó Katalin professzor asszonyt, a Szegedi Tudományegyetem (Magyarország) tanárát a Pápai Életvédő Akadémia rendes tagjává nevezte ki”
Ferenc pápa kinevezte Karikó Katalint a Pápai Életvédő Akadémia tagjává

A 777 weblap beszámol a PAX televízió által szervezett életvédő konferenciáról, amelynek fókuszában az élet csodája állt a fogantatástól az elmúlásig. A konferenciának az üzenetét Dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspökének szavai summázták leginkább „Ne a halál, az élet kultúráját építsük!” A neves és közéleti felszólalók olyan témákat hoztak, melyekkel nagyon is megkongatták a vészharangot: abortusz, pornófüggőség, eutanázia, örökbefogadás, egyedülálló anyák megsegítése:
Ne a halál, az élet kultúráját építsük!

A Vatican News beszámol Ferenc pápának az Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Dikasztérium plenáris üléséhez intézett beszédéről. Liturgikus reform nélkül nem jöhet létre az egyház reformja – állapította meg a pápa. Beteg az az egyház, amelyik nem igyekszik érthetően szólni a mai kor emberéhez. A nők szerepe központi, de nem szabad csak a szolgálatra szűkíteni.
A liturgia nemcsak szakértőknek való, a világiakat is megfelelően kell képezni