Kitekintő 2023. okt. 31.

A Keresztény Élet Portál érdekes beszámolóját olvashatjuk arról, hogy felújítottak egy nagyméretű festményt, mely a Tolna vármegyei településen, Várdomb templomában látható. Figyelemre méltó mestermunka, alkotóját tekintve izgalmas találgatásokra okot adó a kép.
Az utolsó vacsora festmény, ahol Jézus az asztalfőn ül
Érdekes a Vatican News oldalain Hollerich bíboros cikke, amely a Római szinódus céljairól és eszközeiről szól. Egyik fő gondolata, hogy a szinodális egyház a meghallgatás egyháza:
Az Egyház küldetése, hogy megtanulja a szinodalitás nyelvtanát
A megújul hu weblap tudósít a szinódus utolsó idei sajtóbeszélgetéséről. Titkos, bizalmas. Ez a két kifejezés vezette fel október 27-én a média képviselői számára szervezett tájékoztató eseményt. A szinódus Tájékoztatási Bizottságának vezetője elmondta, hogy százával érkeztek észrevételek, amelyek mindegyikét figyelembe veszik a szerkesztők, így várhatóan nagyon árnyalt összefoglaló jelentés készülhet el hamarosan.
Új módon vagyunk egyház
Vasárnap délelőtt Ferenc pápa ünnepélyes szentmisével lezárta az október 4-én megkezdődött püspöki szinódust – olvashatjuk a Zarándok ma weblap beszámolóját. Ferenc pápa homíliájában arra buzdított, hogy legyünk Istent imádó, a felebarátot szolgáló egyház, amely szeret, befogad és megbocsájt, legyünk az irgalmasság kikötője:
Imádjuk Istent és szolgáljuk felebarátainkat!
Szabados Ádám teológus Divinity című blogján rendre jelennek meg fontos és elgondolkodtató írások. Most egy rövid, de annál erőteljesebb felsorolást olvashatunk tőle a 777 weblapon
Nem az a kérdés, hogy kereszténynek vallom-e magam, hanem hogy az vagyok-e.