Kitekintő 2023. okt. 24.

Magyar Kurír beszámolója olvasható a Szentatya október 22-én vasárnap, a déli Úrangyala elimádkozásakor mondott napi evangéliumi elmélkedéséről, arról a csapdáról, amelyet az adófizetéssel kapcsolatban állítottak Jézusnak. Ismét szót emelt a háborúk befejezésére, és megemlékezett a missziók világnapjáról is:
Az ember, az egész ember és minden ember az Istené!
Amikor megkeresztelnek bennünket, a szüleinken kívül két felnőttet is kiválasztanak, hogy lelki vezetőink legyenek. A Zarándok ma weblap oldalain olvashatunk a keresztszülők feladatairól és a keresztszülőség gyakorlatáról.
Hogyan legyünk jó keresztszülők: 7 jó tanács
A 777 weblapon Szilágyi Anna gondolatait olvashatjuk a mozgásszegénységről. Világszerte négyből 1 felnőtt nem mozog eleget – olvashatjuk a WHO oldalán. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az inaktív életmód világszerte a vezető halálokok között szerepel, és sok betegség megelőzhető lenne, ha rendszeresen mozognánk. Javaslatait itt olvashatjuk:
7 érv a rendszeres mozgás mellett. Itt az idő, hogy újra elkezdd!
A KÉSZ honlapján olvashatunk a KÉSZ-fórum október elején tartott miskolci országjáró programjáról. Itt Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese, Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke és Karacs Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi docense vették górcső alá a mesterséges intelligencia mindennapjainkra gyakorolt hatásait:
Az emberiséget szolgálja, mint Isten adománya, vagy egy önmagunk felé fordított fegyverrel van dolgunk?
Ferenc pápa szinódust (egyházi tanácskozást) hirdetett a katolikus egyház legaktuálisabb kérdéseinek megvitatására azzal a szándékkal, hogy álmodjuk meg együtt, milyen legyen a jövő egyháza; ahol bárki elmondhatja a véleményét. Ezekben a napokban, 2023 októberében zajlik a Vatikánban a folyamat záró szakaszát jelentő csúcstalálkozó, a XVI. Rendes Szinódus, amely tanácsot ad majd a pápának a konkrét változtatási lépések megtételéhez.
A megújul
honlap – ahol minderről részletesen is tájékozódhatunk – azért jött létre, hogy a Ferenc pápa által kezdeményezett világméretű párbeszédnek hasznos eszköze legyen, és hírt adjon mindarról ami a válaszkeresések során a felszínre kerül. Erre szolgál a honlapon elérhető kérdőív is, amelyen keresztül bárki hozzászólhat, kifejezheti véleményét. A válaszadás önkéntes, anonim, és szívesen veszik a nem katolikusok, akár a nem hívők közreműködését is! A felmérés eredményét a Vatikánba fogják eljuttatni:
Kérdőív Ferenc pápa egyházreformjáról