Kitekintő 2023.jan.31.

Bese Gergő atyának a vasárnapi evangéliummal kapcsolatos gondolatait olvashatjuk a Vasárnap weblapon. A boldogmondásokban fel kell ismernünk azt a letisztult üzenetet, melyben a megoldás kulcsai vannak elrejtve földi életünk kiegyensúlyozott megéléséhez:
Boldogmondások
Alig néhány héttel halála előtt XVI. Benedek emeritus pápa levelet írt életrajzírójának, Peter Seewaldnak, melyben elmondja, hogy 2013-as lemondásának elsődlegesen egészségügyi oka volt, éspedig a kínzó álmatlanság. A levélben leírtakról a Katolikus Ma weblap oldalain olvashatunk:
Álmatlanság – ezért mondott le XVI. Benedek pápa
„A szexet gyermekeink előbb-utóbb felfedezik. A nagy kérdés: honnan fognak értesülni? Mit fognak tanulni? Kitől?” – írja Eberlein Éva lelkigondozó, coach bemutatkozójában. Éva a gyermekek, fiatalok szexuális neveléséről tart előadásokat szülőknek – mindezt keresztény megközelítésből. Saját tapasztalatai is segítették abban, hogy az Egyedül nem megy című kurzus-sorozat megalkotásába belevágjon. A 777 weblap riporterének vele készített beszélgetését olvashatjuk a gyermekek biblikus szexuális neveléséről:
A gyerekek nem ijednek meg a szexualitás témájától
A január 27-én töltötte volna be 100. életévét a 2020-ban, 97 évesen elhunyt Nemeshegyi Péter SJ. Alábbiakban Görföl Tibor teológusnak, a Vigilia főszerkesztőjének a Magyar Kurírban megjelent emlékező írását olvashatjuk:
Százéves lenne Nemeshegyi Péter
“Olykor egy borús adventi sötétedésnél, a nyüzsgő utcán toppan be Jézus az életünkbe – amennyiben szívünkben készek vagyunk fogadni Őt. “Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek” – a Máté 25, 37-es verse egy életre berögződött a szívembe” – kezdi írását Kunvári Krisztián. Az ő reményteljes tanúságtételét olvashatjuk a 777 weblapon:
Imára kulcsolt bilincs