Kitekintő 2022.ápr.19.

2022 Húsvétjára közös nyilatkozatot adott ki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A dokumentumot a Magyar Kurír-ban olvashatjuk.
Az MKPK és a MEÖT közös húsvéti üzenete
A Duna TV – Találkozás című műsora találkozás egymással, önmagunkkal és Istennel. Elgondolkodtató, magunkkal hozott családi, társadalmi és spirituális örökségünkkel szembenézésre késztető, sokszor megrendítő, ám mindig felemelő, katartikus találkozások. Az alábbi kisfilm Szkladányi Gabiék családjáról szól. Arról, hogyan fogadtak örökbe egy Down-szindrómás babát a 6 gyermekük mellé. Megrendítően szép történet a lelki adoptálásról, az Istennek átadott életről, Mária igenjéről.
Találkozás – 2022. 04. 10.
Ismerjük az emmauszi tanítványok esetét. Teljesen csalódottak, elkeseredettek. Feltették az életüket, mindenüket egy lapra, és vesztettek. Amikor kudarcot vallunk, amikor veszítünk, amikor elkeseredettek vagyunk, Jézus hozzánk szegődik. Kérdés, hogy felismerjük-e őt? Vagy van-e, ami akadályozza a látásunkat? Amikor igazán el vagyok keseredve, felmerül-e egyáltalán bennem, hogy Jézust keressem? Lőw Gergely atya húsvéti írása a 777 weblapon kudarcról és sikerről, a mellénk szegődő Jézusról és a lángoló szívről szól:
Nem ott van a vége, ahol mi gondoljuk.
A Keresztény Élet portálon Kivonulni a sivatagba címmel Szarvas Péter írását olvashatjuk a pusztai életről. Arról, hogy a pusztában csak az tud életben maradni, aki tisztában van a sivatagi élet feltételeivel, és tudja az utat az életet jelentő vízhez.
Jézus gyakran vitte ki tanítványait a pusztába, hogy Istennel találkozzanak, hogy megismerjék a sivatagot, és majd jó vezetők legyenek. Mit jelenthet a világ forgatagának a felváltása a pusztasággal:
Kivonulni a sivatagba
A Nagyszombati csend kapcsán Gável András gondolatait olvashatjuk a vasárnap.hu weblap Pengető rovatában. Nehezen tudunk ma mit kezdeni a csenddel. Éppúgy menekülünk előle, mint Jézus keresztje elől. Talán azért, mert a csend meghív, hogy szembenézzünk önmagunkkal. Nagyszombaton a csend beszél. Aki engedi, annak a legfontosabbat mondja el.
Amikor a csend beszél – Nagyszombat