Kitekintő 2021.febr.16.

Az alábbiakban két eltérő álláspontot képviselő cikket idézünk. Az egyikben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának 2‑es számú Keresztény Bölcseleti Tanszékének vezetőjével, Gájer Lászlóval készített interjú olvasható. A másikban Gerhard Müller bíborossal a Hittani Kongregáció korábbi prefektusával a kath.net, osztrák katolikus portál készített interjút, aminek a fordítása a megadott linken érhető el.

          Kiemelés a második riportból: … aki politikai preferenciák alapján relativizálja a katolikus tanítást, és az élet szentségének kérdéskörét, az valójában szembehelyezkedik
          a katolikus gondolattal…

1/a  „Az evilági hatalom óhatatlanul korrumpálja az egyházat” című cikkben Gájer László a liberalizmus és a katolicizmus kibékítéséről beszél a 777 weblap Szemle rovatában idézett interjúban. (Az interjú teljes szövegének helye: a valaszonline.hu weblap)

Elérhetősége

1/b  „Joe Biden áll az eddigi legkifinomultabb, legbrutálisabb keresztényellenes hadjárat élén” címmel Gerhard Müller bíborossal készített interjú fordítása olvasható a vasarnap.hu webújságban. (A cikk – német nyelven – eredeti formában a kath.net honlapon a német Katholische Nachrichten internetes újságban található.)

A cikk fordítása

2. Sok kérdés merül fel az egyetemek modellváltásáról. Sáhó Eszter a Szemlélek értékmagazin szerkesztője az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztossal, Stumpf Istvánnal beszélgetett. A riport címe:

Érthető az egyetemi oktatók félelme.

3. Rendjük alapításának 900. évfordulóját ünneplik a premontreiek. A Magyar Kurírban Balogh Péter Piusz gödöllői apáttal készített interjút olvashatjuk az esemény kapcsán. A cikk címe:

Premontreiek Magyarországon

4. Tavaly újabb öt esztendőre választották a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökévé Veres András győri megyéspüspököt. Vele készített interjút Marti Zoltán, a 777 weblap riportere. Témák többek között a püspökök összetartása, a lombik kérdés, valamint az Egyház és a kormány kapcsolata. Címe:

Kötelességem megvédeni a hívő emberek becsületét