Indul a NEK

A kápolna hírei

Szeptember 5-én az Eucharisztikus Kongresszus nyitómiséje miatt, Erdő Péter bíboros úr rendelkezése értelmében Budapest templomaiban nem lesznek megtartva az esti szentmisék, mert a papság a NEK nyitómiséjén vesz részt. Ugyanebből az okból maradnak el a szentmisék egész Budapesten szeptember 12-én délelőtt, amikor Ferenc pápa celebrálja a NEK záró szentmiséjét. Ezen a vasárnapon kápolnánkban csak este 7-kor lesz mise.

A szentségimádások csak szeptember 13-ával kezdődnek. Mindenkit hívunk és buzdítunk, hogy a NEK hetében vegyen részt a Kongresszus programjain. Értékesebbnél értékesebb és olyan sokszínű programok várnak bennünket, mint maga az egyházunk.


A NEK hírei

A főbb programok időpontjai és helyszínei:

Ünnepélyes megnyitó és szentmise elsőáldozással: szeptember 5. vasárnap 15.00-18.00, Hősök tere (kapunyitás: 12.30, felvezető program 13.30-tól)

Kongresszus: szeptember 6-10. általában 8.45-15.30, Hungexpo

Szentmise és eucharisztikus, gyertyás körmenet: szeptember 11. szombat 17.00-21.00, Kossuth tér (- Hősök tere) (kapunyitás: 14.00, felvezető program 15.00-tól)

Ünnepi záró szentmise Ferenc pápával: szeptember 12. vasárnap 11.30-13.00, Hősök tere (kapunyitás 6.00, felvezető program 9.00-től)


A Kongresszust nagyon sok érdekes és értékes program kíséri, amikre bármikor el lehet látogatni, érdemes ezek között nézelődni, válogatni.

– Szent István téren rendezik meg a hagyományos Szent István Könyvhetet, emellett több egyházmegye, szakrális kiállító mutatja be tevékenységét, portékáit és helyet kapnak itt a hungarikumok is. A vásári faházak mellett a téren egy szabadtéri színpad is helyet kap, amelyen a vásári kiállítók bemutatóit és a kongresszus, valamint az Ars Sacra Fesztivál programjait élvezhetik a látogatók.

A Bazilika mellett a Pálos rend történetét bemutató kiállítás is megtekinthető egy rendhagyó, autóbuszban elhelyezett, többnyelvű interaktív tárlatnak köszönhetően. Az érdeklődők az esztergomi Prímás Pince ízletes ételeit és italait fogyaszthatják.

– Hétköznap délutánonként 15.00 és 21.00 óra között két színpadon, az Örs vezér terén és a Széll Kálmán téren lesznek koncertek, tanúságtételek.

– Párhuzamosan zajlik az Ars Sacra fesztivál számos helyszínen, színes programokkal. Ezek egy részére előzetes bejelentkezés szükséges!

– Hétfőtől péntekig minden este filmvetítések lesznek az Ars Sacra Filmfesztivál keretében a Tabán moziban. A program ingyenes, de a pénztárban regisztrációs jegyet kell váltani.

– Szerdán este 5 órától a budapesti plébániákon lesz szentmise különböző nyelveken.

– Csütörtökön 19.00-21.00 óra között a Szent István Bazilikában közösségek szentségimádása lesz az országban működő nagyobb közösségek, lelkiségi mozgalmak tagjaival. Eközben több helyszínen, a Bazilikában és körülötte gyónási lehetőség.

– Szombaton 10.00-15.00 óra között Családi nap a Margitszigeten minden korosztály részére.

Gyakorlati tudnivalók (kivonat a NEK tájékoztatójából):

 • jegyek: a belépésnél a jegyet kinyomtatva vagy okostelefonon kell majd bemutatni. Személyi igazolványt is mindenképp vigyünk magunkkal!
 • beléptetés: a misékre kb. 2 órával a kezdés előtt érdemes érkezni a beléptetés és átvizsgálások miatt (ld. fent), a kezdés előtt felvezető műsorok lesznek.
 • vinnivalók: ételt, italt (műanyag flakonban), kisméretű, összecsukható kisszéket lehet és ajánlott vinni, mert a Hősök terén ülőhelyet nem biztosítanak a szervezők. Kerékpárt, rollert, nagy hátizsákot nem engednek bevinni!
 • mosdó: minden szektorban gondoskodnak külön mellékhelyiségről. 
 • járványügyi korlátozások: a NEK egyik rendezvényén való részvételhez sincs jelenleg szükség védettségi igazolásra, de a szervezők kérik, hogy felelős magatartásával mindenki járuljon hozzá saját maga és a többi résztvevő egészségének megóvásához. 
 • csoportinformációk: a Karolinás csoport tagjai önállóan érkeznek a helyszínre, majd a kijelölt szektorban találkozunk!
 • megközelítés: a lezárások miatt ajánlott tömegközlekedési eszközzel vagy gyalog megközelíteni a helyszíneket, parkolni a környéken nem lehet
 • tolmácsolás: rádiófrekvencián közvetítik a tolmácsolást, érdemes erre a célra valamilyen eszközt vinni (feltöltött telefon, rádió + fülhallgató)

A biztonsági előírásokat kérjük, hogy mindenki alaposan tanulmányozza át, mit lehet, mit nem lehet bevinni! (programfüzet 123. oldal)

Applikáció: érdemes az ingyenes IEC2020 applikációt okostelefonra letölteni, melynek segítségével könnyen és gyorsan tájékozódhatunk a Kongresszust érintő legfontosabb hírekről, információkról. Az Android és iPhone készülékre ingyenesen letölthető, hatnyelvű alkalmazás főbb funkciói:

 • gyorsan és egyszerűen elérheted jegyeidet a bejelentkezés után
 • könnyen kereshetsz helyszínekre, előadókra és programokra
 • megnézheted a rendezvényterületeket, szektorokat
 • a liturgiák szövegét és énekeit több nyelven követheted
 • naprakész információkat és híreket olvashatsz
 • megtalálhatod az információs pontok nyitvatartását és pontos helyszínét

***

A programokról az iec2020.hu honlapon a “program” és a “hírek” fül alatt lehet bővebben olvasni, ill. letölthető a teljes NEK-Programfüzet innen, a Liturgikus füzet pedig innen. A programokról készített rövid ismertetőket a levelezőlistára kiküldtük, de a kápolnából is pár kinyomtatott példány elvihető.